Konkursas „Vox juventutis“ su šūkiu „Mažiau yra daugiau!“ švenčia 18-ąjį gimtadienį

  • 2024 m. balandžio 23 d.

2024 balandžio 27 d., šeštadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks XVIII jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis koncertas. Konkurso finalininkų kūrinius atliks Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas. Renginio metu paaiškės šių metų nugalėtojai.

Koncerte skambės pirmąjį atrankos etapą praėjusių kompozitorių – Evaldo Aleknos, Dovydo Baltrimavičiaus, Domanto Balso, Luko Butkaus, Adrijos Čepaitės, Karolio Dabulskio, Justinos Dvarionaitės, Rūtos Reutaitės ir Jurgio Kubiliaus – konkursui sukurtų kūrinių premjeros.

Šių metų komisijos nariai – muzikologė Ingrida Alonderė, kompozitorė Raminta Naujanytė-Bjelle, kompozitorius ir dirigentas Vytautas Miškinis, kompozitorius Mindaugas Urbaitis ir dirigentas Povilas Vanžodis – iš konkursui pateiktų 18 kūrinių į finalą atrinko devynis, kurie nuskambės baigiamajame koncerte. Renginio metu ekspertai spręs, kas vertas konkurso laimėtojų vardo, o publika ir choro „Jauna muzika“ dainininkai rinks savo favoritus. Tiek komisija, tiek kiti klausytojai kūrinius gyvai išgirs pirmą kartą, o kuris kompozitorius yra kurio kūrinio autorius – paaiškės tik vakaro pabaigoje, skelbiant konkurso rezultatus.

Šių metų konkurso tema – „Mažiau yra daugiau: nuo unisono iki keturbalsumo“. Konkursui buvo galima pateikti kūrinius mišriam chorui a cappella arba su elektroninių vargonėlių akompanimentu. Sukurti gerą kūrinį tokiam ribotam balsų skaičiui – nemažas iššūkis net ir profesionaliam kompozitoriui. Kaip tai pavyko pradedantiesiems kūrėjams – bus galima išgirsti jau netrukus.

Visus aštuoniolika metų jaunųjų kompozitorių kūrinių premjeras atliekantis Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ Lietuvoje vertinamas kaip vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų. Choras ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir yra įvairių projektų iniciatorius: kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga rengia konkursą „Vox juventutis“, nuo 1995 m. – tarptautinius choro muzikos interpretavimo kursus, kuriuos veda žymūs pasaulio choro meno specialistai. Per kelis dešimtmečius „Jauna muzika“ sukaupė įvairų ir vertingą repertuarą, kuris apima visų epochų meistrų partitūras chorui a cappella, vokalinės-instrumentinės muzikos šedevrus ir premjeras. Svarbią vietą choro repertuare užima šiuolaikinė muzika.

Kompozitorius ir dirigentas V. Augustinas chorui „Jauna muzika“ vadovauja nuo 1992 m. Profesorius dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kompozicijos, Choro dirigavimo, Dainavimo ir Džiazo katedrose. Reikšmingiausia ir gausiausia V. Augustino kūrybos dalis – chorinė muzika. Ji nuolat atliekama Lietuvoje ir užsienyje įvairiuose festivaliuose, koncertuose, chorų konkursuose. 2010 m. už chorinio meno galių plėtrą ir sakralinės muzikos šiuolaikiškumą V. Augustinas buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

XVIII jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis koncertas įvyks 2024 balandžio 27 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje. Atlikėjai – Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, dirigentas V. Augustinas. Renginio vedėja – muzikologė Rasa Murauskaitė-Juškienė. Įėjimas laisvas.

Konkursą rengia Lietuvos kompozitorių sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“. Partneris – Lietuvos muzikos informacijos centras. Rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, LRT.

Organizatorių inf.