„Ži rekomenduoja festivalis“ vėl kviečia nerti į alternatyvios kultūros vandenis

  • 2024 m. vasario 1 d.

Vasario 2-3 dienomis į menų fabriką „Loftas“ pakvies jau trečiasis „Ži rekomenduoja festivalis“. Festivalis atrieda atitunda tam, kad numalšintų kultūrinį troškulį. Išskirtinės ir įvairios kruopščiai atrinktos muzikos ir kitų meno formų kombinacijos vėl kviečia atrasti alternatyvios kultūros kokteilius ir juos skanauti nepaisant jokių žanrinių ribų.

Šiemet festivalis startuos su pokalbiais apie muziką – pirmąją dieną, tik pravėrus festivalio duris, lankytojus pasitiks LRT OPUS pokalbių erdvė, kurioje festivalyje dalyvausiančius atlikėjus pasidalinti mintimis apie muziką pakvies LRT OPUS laidų vedėjai Unė Liandzbergytė ir Rimvydas Černiauskas. 

Iš karto po pokalbių apie muziką festivalio muzikinę ugnį „Lofto“ scenoje užkurs džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas – individualų stilių jau susiformavęs atlikėjas, meistriškai valdantis fortepijoną ir kitus klavišinius instrumentus. Universalus muzikantas laisvai nardo tarp skirtingų žanrų ir projektų, tačiau mieliau atlieka autorines kompozicijas, kuriose atsiskleidžia kaip brandus mąstytojas, į mąslią muzikinę drobę vis įmaišydamas šmaikštumo prieskonį. Džiazo solo pasirodymą festivalio scenoje keis griausmingas „baritonų saksofonų armijos!“ desantas – 12 muzikantų su itin didelio gabarito instrumentais „Lofte“ įvykdys muzikinę misiją, kurios įstabumo nepamiršite dar ilgai! 

Toliau į nutrūktgalviško muzikinio veiksmo viesulą įtrauks elektroakustinės muzikos duetas „lazy diamond‘s underground“. Paulinos Simutytės (vokalas, perkusija) ir Andriaus Šiurio (elektronika, fliugelhornas) tandemo kūryboje susilieja dark jazz, neosoulo, ambiento, repo, tribal ir kitų muzikinių stilių elementai, psichodeliniai garsai ir vokalinės – instrumentinės improvizacijos. Šįkart „lazy diamond underground“ festivalio lankytojams paruošė siurprizą – scenoje pasirodys kartu su būgnininku Dominyku Snarskiu.

Festivalio intriga – ypatingas „Vilnius JJAZZ Ensemble 11“ pasirodymas, paruoštas specialiai festivaliui „Ži rekomenduoja“. Profesionalių džiazo atlikėjų orkestras, kuriam vadovauja Jievaras Jasinskis, žymi savo antrųjų autorinio džiazo metų pradžią ir kviečia viena akimi žvilgtelėti į naujojo albumo „Rave‘n‘Jazz“ užkulisius. Labiausiai intriguoja tai, kad ansamblio vadovas J. Jasinskis žada muzikinės laboratorijos vakarėlį – galima bus išgirsti, kaip orkestras tyrinėja ansamblio narių kompozicijas, kuriose susilieja džiazas, elektronika, rokas ir net reivas. 

Vasario 2-osios programą pabaigs Paulius Burakas, pasislėpęs po pseudonimu „Paulius po palme“. Atlikėjas pažadėjo iš po palmės paridenti kokoso riešutų, pavaišinti bananais ir sugroti rinktinių kūrinių virtinę. Laukia kelionė aplink pasaulį – nuo Jamaikos iki Jamaikos!

Antroji festivalio diena paserviruos dar intensyvesnių kultūrinių kokteilių. Vakaro startui – Dovydas Grajauskas skaitys poeziją. Klausytojai išgirs legendinės autorės Inger Christensen eiles iš knygos „Tai”, kurią Dovydas išvertė iš danų kalbos 2023 metais, taip pat skaitovas pažadėjo skaitymus pagardinti ir savo poezija!

Iškart po – „Stepai, gazo!“: smagus dviejų aktorių istorijų pasakojimo spektaklis, atskleidžiantis neįtikėtinai įdomius, bet mažai kam žinomus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro gyvenimo faktus ir įvykius. Tikriausiai nežinojote, kad S. Batoras kilęs iš šiurpiojo grafo Drakulos gimtinės Transilvanijos? Teatro ir kino aktoriai Laurynas Jurgelis ir Aleksandras Špilevojus savo spektaklyje pasakoja pusiau tikrą, pusiau išgalvotą smagiomis prielaidomis paremtą istoriją. 

Toliau vakaro meniu – grupė „Shower“ (anksčiau buvo žinomi kaip „John’s Shower Band“) arba skirtingų muzikinių stilių lydinys, kurį patys grupės nariai vadina bandymu išsikepti patiekalą iš eksperimentinio hiphopo ir alternatyvaus/progresyvaus roko ingredientų. Į „Ži rekomenduoja“ festivalio sceną „Shower“ atkeliauja tiesiai iš „Eurovizijos“ atrankos, kurioje užkariavo klausytojų širdis!

Vakaro vinis – legendiniai „Sheep Got Waxed“, kurių kompoziciškai sudėtingas, bet stebinantis džiazo, elektronikos ir pankroko kokteilis draugiškas bet kokiai smalsiai ausiai. Trijulė drąsiai demonstruoja muzikinius kraštutinumus – žaisdami kontrastais paglosto ir pakandžioja, sušaldo ir nudegina, išprausia šampūnu ir nuvaškuoja. Visi „Sheep Got Waxed“ albumai turi aiškius naratyvus, net turi programiškumo bruožų. Grupė aktyviai veikia ir kitų meno sričių laukuose – kuria muziką teatrui, įgarsina nebylųjį kiną.

Festivalį pabaigs egzotiškais ritmais alsuojantys „Ojibo Afrobeat“ – aštuonių muzikantų mini orkestras, grojantis iš Nigerijos kilusią afrobeat stiliaus muziką. Fanko, džiazo ir highlife elementus maišantis afrobeat stilius žavi spalvingumu ir aistringais afrikietiškais ritmais. 

Dar viena festivalio staigmena – festivalio dūzgės „Lofto“ patalpose esančiame bare „Elfa“. Muzika rūpinsis Mr. Proper DJ – paruoš 9-10 dešimtmečių hiphopo ir r‘n‘b hitų iš MTV, VIVA, MCM ir VH1 katalogų. 

„Ži rekomenduoja“ festivalyje muzika, teatras ir dailė – ne konkurentai. Tad gausų muzikinių ir teatro įvykių repertuarą papildys dailininko Andriaus Miežio paveikslai. Kretingoje gyvenantis kūrėjas teigia esantis laisvas ir nenusivylęs menininkas. Savo tapybos stilių jis įvardina kaip psichodelinį popsiurrealizmą, jo tapomi herojai – įvairiausios būtybės, kurioms autorius suteikia žmogiškas charakterio savybes. A. Miežio darbuose gausu humoro, ironijos, šaržo, subtilaus lyrizmo, filosofijos. Abi festivalio dienas apie A. Miežio meno kūrinius trumpai papasakos „AP galerijos“ vadovė Vilma Jankienė. Laukia įdomus pa‘Ži‘nimas! 

Festivalio partneriai: Menų fabrikas „Loftas“, „AP galerija“, „Kalba plytos“, LRT Opus. 

Bilietai: https://tickets.paysera.com/lt-LT/event/zi-rekomenduoja-festivalis-24