Grupės „Keymono“ koncertas pagrindinėje Londono „Rich Mix“ erdvėje

  • 2016 m. liepos 1 d.

Birželio 30 dieną Londono menų centre „Rich Mix“ įvyko grupės „Keymono“ koncertas, kuris pradėjo futbolo ir muzikos festivalį „Encore! Euro 2016”, skirtą Europos futbolo čempionatui. Be Lietuvos į festivalį pakviesti įvairių profilių populiarios kultūros muzikantai iš Belgijos, Prancūzijos, Slovakijos, Slovėnijos, Suomijos ir Vokietijos. Šiame koncerte „Keymono“ Londono publikai pristatė savo pirmąjį albumą – „Laiko kapsulė“ („Time capsule“). Grupės pasirodymą rėmė Asociacija LATGA ir Lietuvos kultūros taryba, projekto partneris – Lietuvos muzikos informacijos centras ir Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje.

Energija, pozityvumas, įkvėpimas, meilė – esminiai grupės „Keymono“ veiklos ingredientai, jų kūrybos filosofija. Tai pamatas, ant kurio „Keymono“ šeima projektuoja savo muziką. Prieš 15 metų trimitininkas Aurimas Rimeikis ir saksofonininkas Alvydas Mačiulskas pradėjo muzikinį maršrutą, kuris pagaliau atvedė grupę į „Keymono“ po to, kai prie bendraminčių prisijungė ritmo atnešęs Marijus Aleksa ir išskirtinį vokalą „pilotuojanti“ Daiva Starinskaitė. Šiandien „Keymono“ – ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje populiarios kultūros muzikos scenoje pripažinta bei įvertinta grupė, po ilgų ieškojimų grojanti šiltą ir jaukų elektroninį soulą.

„Keymono“ dainos – tarsi muzikos kokteilis iš įvairių džiazo, soulo, hiphopo, hauso sudedamųjų dalių, kurios naujajame albume šiek tiek pagardinamos psichodelikos skambesiu, tamsesnėmis spalvomis ir skvarbiais tekstais. Tai anaiptol nenumalšina grupės energijos, kadangi šviežias „Time Capsule“ skambesys suteikia daugiau grynumo, emocijos, laisvės bei natūralumo. Naująjį, gyvesnį grupės garsyną paveikė ne tik pakitusi „Keymono“ filosofija, tačiau ir vietovė, kurioje vyko kūrybinis procesas. Ši muzika „užaugo“ netoli Druskininkų esančiame miške, kuriame įsikūrusi grupės draugo Antanaičio sodyba. „Esame labai dėkingi už tai, jog galime kuri tokioje įkvepiančioje aplinkoje. Ten mus supa trys ežerai, miškas ir natūralumu trykštanti gamta. Mus aplankydavo net stirnos ir lapės!“, - prisiminimais dalinosi Daiva. Ši magiška aplinka atsispindi ir iliustratorės Akvilės Misevičiūtės („Magicdust“) sukurtame „Time Capsule“ viršelyje. Ji meistriškai nupiešė būtent tą vietą, kurioje „Keymono“ sukūrė savo muziką.

Albumo kūrimas vyko ne tik Lietuvos miškų glūdumoje, bet ir kitose vietovėse: Londone, Nidos meno kolonijoje, kompozitoriaus Nerijaus Laukaičio studijoje, taip pat Danijoje, Vengrijoje ir visur kitur, kur tris metus buvo „Keymono“. Muzikos jėga, kurią sukuria grupės nariai, juos lydi visur: „Kai būname kartu, pasineriame į kūrybą, laikas ir erdvė išnyksta – kiekviena vieta šioje žemėje pasidaro ypatinga“.

LMIC inf.