M. K. Čiurlionio „Pasaulio sutvėrimas“ ir kiti Arvydo Malcio kūrybiniai projektai

  • 2015 m. gruodžio 1 d.

Kokio lietuvių klasikinės scenos kompozitoriaus muzika atliekama dažniausiai? Galbūt LATGA-A pateiktų kitokią statistiką, tačiau žvelgiant į reprezentacines, labiausiai Lietuvos koncertinių organizacijų viešinamas atlikėjų programas bei klausantis, pavyzdžiui, radijo, susidaro įspūdis, kad tai – Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Tuo paradoksaliau, kad dar likę jo neatliktų kūrinių.

Minėdama M. K. Čiurlionio 140-ąsias gimimo metines Nacionalinė filharmonija ėmėsi originalaus projekto – paleisti į gyvenimą dar niekada neskambėjusią Čiurlionio simfoninę poemą „Pasaulio sutvėrimas“. Gruodžio 5 d. kūrinio premjerą Vilniaus filharmonijos salėje grieš Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno. Nebaigtą Čiurlionio kūrinį instrumentavo ir sutrumpintą poemos versiją simfoniniam orkestrui parengė Arvydas Malcys.

„Pasaulio sutvėrimas“ datuojamas 1907 m. Beje, tais pat metais buvo pabaigta simfoninė poema „Jūra“, tad galbūt premjeros klausytojai išgirs tam tikrų panašumų. Dar ryškesnė paralelė – su Čiurlionio dailės darbų ciklu „Pasaulio sutvėrimas“, kuris taip pat liko nepabaigtas. Po ilgų gyvenimo metų svetur, suteikusių daug peno menininkui (dar 1906 m. rudenį jis aplankė Prahos, Drezdeno, Niurnbergo, Miuncheno, Vienos muziejus), 1907–1908 m. Čiurlionis gyveno Vilniuje, su kitais įkūrė Lietuvių dailės draugiją, savo darbus eksponavo pirmojoje lietuvių dailininkų parodoje, koncertavo kaip pianistas ir dirigentas, rašė apie muziką ir dailę...

Pagal Čiurlionio sumanymą „Pasaulio sutvėrimas“ turėjo tapti jo muzikinės kūrybos „opus magnum“, tačiau iki mūsų dienų išliko tik poemos klavyro rankraštis. Koncertinę kūrinio redakciją parengė kompozitorius Arvydas Malcys. Filharmonijos pranešime spaudai cituojamas A. Malcio pasisakymas:

„Redaguodamas ir instrumentuodamas poemą, bandžiau iš naujo pažvelgti ne tik į kompozitoriaus kūrybą, bet ir jį patį... Galima teigti, kad abiejų Čiurlionio kūrinių tuo pačiu „Pasaulio sutvėrimo“ pavadinimu – paveikslų ciklo ir simfoninės poemos atspirties taškas buvo tas pats – nelyginant kelionė nuo tamsios beformės masės link šviesos, kūrybos, amžinybės ir dvasios triumfo. Simfoninė poema „Pasaulio sutvėrimas“ – tai Čiurlionio regimo pasaulio suvokimo išraiška. Pranyksta ribos tarp fantazijos ir tikrovės. Tarsi girdėti tikroviški gamtos peizažai, bet jie dvelkia mistiška nuotaika. Kūrinį vienija prieblandų atmosfera ir žemų sąskambių gausa, transcendentiškumo nuojauta ir erdvės pojūtis. Darbas prie simfoninės poemos buvo sudėtingas, nes Čiurlionio rankraštyje – penklinių knygoje pageltusiais lapais buvo užrašyta daugiau kaip tūkstantis taktų, o pianistui Rokui Zubovui įgrojus visą medžiagą, susidarė net dvi valandos muzikos. Esu dėkingas Rokui – su jo pagalba buvo sudėlioti kūrinio atkarpų tempai, ženklai, tonacijos, metrai, štrichai ir daugybė kitų detalių, suteikiančių partitūrai gyvybės.“

Po Naujųjų Filharmonijos koncertuose skambės keletas originalių A. Malcio kompozicijų. Sausio 16 d. su M. Pitrėno diriguojamu Nacionaliniu simfoniniu orkestru Pirmąjį koncertą fleitai ir orkestrui „Vox clamantis in deserto“ (1995) atliks fleitininkas Giedrius Gelgotas, o 2016 m. kovo 5 d. numatyta pasaulinė A. Malcio Ketvirtosios simfonijos „Europos saulėlydis“ premjera. Kitąmet Vilniuje įvyks dar vieno kūrinio premjera: vasario 1 d. Šv. Jonų bažnyčioje A. Malcio „Concerto grosso“ obojui, klarnetui ir styginių orkestrui gros Robertas Beinaris (obojus), Rimvydas Savickas bei Vilniaus universiteto kamerinis orkestras, diriguos Paulius Bernardas Koncė.

Šį rudenį A. Malcio muzikos atlikimų geografija apėmė Klaipėdą, Seanį Kinijoje ir Maskvą. Su Vytauto Lukočiaus diriguojamu Klaipėdos kameriniu orkestru Raimondas Sviackevičius rugsėjo 5 d. uostamiestyje griežė Koncertą akordeonui ir styginių orkestrui (2010). Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Sergejaus Krylovo, spalio 20 d. Šilko kelio festivalyje Seanyje atliko „Paukščių taką“ (2005). O lapkričio 3 d. tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Maskvos ruduo“ nuskambėjo A. Malcio fortepijoninis kvartetas „Sniegynų hiacintas“ (2012). Pastarąjį kūrinį kitų metų vasario 20 d. Sočio tarptautiniame menų festivalyje (Rusija) atliks kamerinio orkestro „Maskvos solistai“ fortepijoninis kvartetas; Sočio festivalyje A. Malcys dalyvaus ir kaip kamerinių ansamblių konkurso žiuri narys.

Šiuo metu kompozitorius rašo naują kūrinį simfoniniam orkestrui bei brandina kitus kūrybinius sumanymus.

LMIC inf.