Išleistas antrasis Andrej Polevikov džiazo pjesių rinkinys fortepijonui „After School II“

  • 2024 m. spalio 22 d.

Lietuvos muzikos informacijos centras išleido antrąjį džiazo pjesių rinkinį pradedantiesiems pianistams – „After School II“ (liet. „Po pamokų II“), kurį sukūrė džiazo pianistas ir pedagogas Andrej Polevikov. Šis rinkinys, kaip ir pirmasis, skirtas mokiniams, norintiems giliau pažinti džiazo ritmiką, melodiką ir jo formas. Kūriniai sudėlioti taip, kad ne tik padėtų lavinti techninius įgūdžius, bet ir skatintų kūrybiškumą bei improvizaciją. Šį leidinį papildo Sigitos Šimkūnaitės iliustracijos, kurios suteiks dar daugiau įkvėpimo jauniesiems muzikantams.

„After School II“ natų rinkinys skirtas fortepijono specialybės bei bendrojo fortepijono klasės mokiniams ir tiems, kurie savarankiškai domisi džiazo muzika. Kūrinius rekomenduojama atlikti svinguojant – ypatingą dėmesį skiriant aštuntinių natų atlikimui triolinėje pulsacijoje ir antrajai aštuntinei natai.

Andrej Polevikov, žymus Lietuvos džiazo pianistas ir pedagogas, kuriantis naują standartą muzikos mokymui, ypač pradedantiesiems. Jis teigia, kad džiazo ir klasikinės muzikos pažinimas neturi būti atskirtas. Priešingai – džiazo mokymas ankstyvame etape netrukdo formuoti ir klasikinio grojimo technikos.

Savo pedagoginėje veikloje A. Polevikov pastebi, jog klasikinio mokymo sistema dažnai suformuoja labai griežtą ritminį pojūtį, kuris trukdo perprasti džiazo subtilybes. Tai skatina jį kurti „After School“, fortepijono pjesių rinkinius pradedantiesiems, siekiant juos įtraukti į džiazo pasaulį nuo pat pradžių.

Antrajame džiazo pjesių rinkinyje A. Polevikov siūlo kūrinius, kurie remiasi klasikinės muzikos mokymosi metodika, tačiau suteikia vaikams galimybę išbandyti svinguojantį džiazo ritmą ir improvizaciją. Tai svarbu, nes, pasak jo, džiazas yra daugiau nei tik natos ar akordai – tai yra specifinis ritmo pojūtis, kurį pianistai gali pradėti ugdyti jau nuo mažens.

Svarbus jo tikslas – padrąsinti ir mokytojus eksperimentuoti. Pasak A. Polevikov, kuo anksčiau susiduriama su džiazo muzika, tuo lengviau gali būti lavinamas jautrumas įvairiems grojimo stiliams, o vėliau galima laisvai pasirinkti, kokią muziką mokinys norėtų groti.

A. Polevikov kūryba ir jo pedagoginis darbas neatsiejami, jis dažnai derina abu šiuos veiklos aspektus, kurdamas kūrinius, kurie lavina ne tik muzikinę techniką, bet ir ugdo platesnį muzikinį suvokimą.


Leidinį galima įsigyti mūsų MusicLithuania.com elektroninėje parduotuvėje tiek spausdintu, tiek skaitmeniniu formatu. Spausdintas natų rinkinys išleistas ribotu tiražu, todėl susidomėjusiems rekomenduojama jį įsigyti iš karto. Šių natų leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba.