„Muzikos ruduo“ prasideda: skaitmenines būsenas tyrinės ansamblis „Synaesthesis“

  • 2024 m. spalio 2 d.

Ketvirtadienį, spalio 3-iąją, naujausia ansamblio „Synaesthesis“ programa Vilniuje prasideda vienas seniausių šalyje, nuo 1972 metų rengiamas šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“.

Antropologišką žvilgsnį į kūrybą siūlantis festivalis šiais metais kviečia atsigręžti į globalius iššūkius pasauliui ir išgirsti, kaip jie atsispindi muzikoje. Reaguodamas į šią temą šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ parengė programą „Skaitmeninės būsenos“, kurioje skambės penkių lietuvių autorių kūriniai, tarp kurių – ir premjeros.

Anot pianistės ir šios koncertinės programos kuratorės Martos Finkelštein, „Skaitmeninėse būsenose“ kūriniai tampa įžvalgomis apie dabarties žmogų, nuolatos veikiamą fragmentacijos tarp realybės ir skaitmeninio pasaulio.

„Ruošiant programą skleidžiasi ypatinga žodžio ,,būsenos“ svarba. Pristatomi kūriniai yra penki būdai patirti arba reaguoti į tokią dabartį, kuri veikiama algoritmų, visuotinio stebėjimo ir socialinės medijos srauto. Bus galima pajusti, kaip tai kelia nerimą ar net priveda prie absurdo pojūčio“, – pasakoja Marta Finkelštein.

Lygiagrečiai, anot muzikės, programoje atsiskleidžia ir tam tikra atlikėjų raiškai įtaką turinti kūrybos pokyčio linija: „Esame suvaržyti technikos suponuojamos situacijos – ausinės, nuo medijuoto šaltinio priklausanti muzikinė medžiaga, išoriškai modifikuojamas instrumentų garsas. Kartu jaučiame kūrėjų pasitikėjimą ir siūlomą laisvę interpretacijai. Tai tam tikra šizofreniška dabarties metafora – begalinė laisvė, turinti išsiskleisti tarp techninių suvaržymų.“

Visada savo programų konceptualumu ir įtaigumu pasižymintis ansamblis „Synaesthesis“ – vienas ryškiausių kolektyvų Lietuvoje. Nuolat koncertuojantis pagrindiniuose šalies festivaliuose, ansamblis ir jo siūloma meninė vizija susilaukė ir tarptautinio dėmesio.  2020 metais „Synaesthesis“ pelnė prestižinį Ernsto von Siemenso prizą. Kasmet kolektyvas vis plečia pasirodymų geografiją pasirodydamas Europoje ir JAV.

Spalio 3 d. 19 val. Energetikos ir technikos muziejuje vyksiančiame koncerte skambės anksčiau sukurti Andriaus Arutiunian, Agnės Matulevičiūtės kūriniai, taip pat specialiai ansamblio „Synaesthesis“ užsakytų Luko Butkaus, Liepos Vozgirdaitės ir Romuald Chaloin Galiausko naujų kompozicijų premjeros.

Prieš koncertą, 18 val., rengėjai kviečia į festivalio pradžios pokalbį, kuriame tiek viso „Muzikos rudens“, tiek būsimo koncerto temą plačiau pristatys festivalio vadovas Robertas Bliškevičius bei programos kūrėjai.

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ vyks iki spalio 12 dienos. Per beveik dvi savaites publikai bus pristatytos aštuonios pagrindinę temą – „Globalūs iššūkiai“ – skirtingai vystančios koncertinės programos. Renginiai vyks Energetikos ir technikos muziejuje, Liepkalnio vandens saugykloje bei Sapiegų rūmuose.

Plačiau apie atidarymo koncertą „Skaitmeninės būsenos“ spalio 3 d. 19 val. bei visą festivalio programą galima rasti ČIA. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, strateginis partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Organizatorių inf.