Išleista skaitmeninė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių natų rinktinė arfai

  • 2024 m. gegužės 28 d.

Artėjant 150-osioms Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metinėms, Lietuvos muzikos informacijos centras pristato naują skaitmeninį kompozitoriaus kūrinių arfai rinkinį „Čiurlionis arfos stygomis“, kurį aranžavo žinoma lietuvių arfininkė Joana Daunytė. Skaitmeninį 16-os kūrinių rinkinį jau galima įsigyti e.parduotuvėje „MusicLithuania.com“.

Joana Daunytė savo talentu ir meistriškumu gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu. Lietuvių arfos ambasadore vadinama arfininkė koncertavo Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos, Airijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Nyderlandų, Ispanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų  koncertų salėse. Nuo 2016 m. arfos atlikimo meną J. Daunytė dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra LMTA doktorantė, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro atlikėja bei unikalaus šeimyninio ansamblio „Regnum musicale“ narė.

Šios natos ir 2021 m. išleista kompaktinė plokštelė „Čiurlionis arfos stygomis“ ypatingos tuo, jog tai yra pirmieji lietuvių muzikos arfai solo leidiniai. Naujai išleistos aranžuotės suteikia galimybę žymiojo menininko kūrybai atrasti savo vietą arfos muzikos atlikėjų pasaulyje. „Pajutau, kad ankstyvosios fortepijoninės muzikos aranžuotės arfai gali būti nuostabi duoklė didžiajam Lietuvos menininkui, įtraukiant jo muzikos sklaidą į visiškai naują formą. Taip pat tai puikus atradimas arfininkams dėl praplėsto muzikos arfai repertuaro, praturtinto nacionaliniu koloritu. Taigi leidau sau pagarbiai prisiliesti prie M. K. Čiurlionio fortepijoninės muzikos ir suteikti jai kitokią spalvą, atskleisti ją naujoje šviesoje,“ – pasakojo J. Daunytė.

Šioje kolekcijoje rasite kompozitoriaus ankstyvųjų fortepijoninės muzikos kūrinių – preliudų, noktiurnų, Pastoralės, Elegijos ir kt. – aranžuotes arfai. Šių kūrinių interpretacijos ne tik praturtina kompozitoriaus muzikinį palikimą, bet ir suteikia galimybę Čiurlionio kūrybai patekti į arfos repertuarą. Aranžuotės pasižymi ne tik aukštu meistriškumu, bet ir ypatingu J. Daunytės jautrumu Čiurlionio muzikos dvasiai.

„Būdama arfininke ieškojau būdų kaip priartėti prie nacionalinės muzikos klasiko, kurio muzika žavėjo mane savo emocingumu, nuoširdumu, aistringumu, meile gamtai, tyrumu, šviesiu pasakiškumu,“ – sakė J. Daunytė. Kiekviena aranžuotė kurta taip, kad išlaikytų kompozitoriaus muzikos esmę, tačiau kartu pabrėžtų arfos instrumento subtilumą bei grožį.

Lietuvos muzikos informacijos centras džiaugiasi galėdamas pristatyti šį unikalų projektą, kuris puikiai papildo Lietuvos muzikinį paveldą ir kartu suteikia arfos repertuarui tautinių spalvų. Visų LMIC išleistų M. K. Čiurlionio natų (fortepijonui, vargonams, styginių kvartetui, chorams, taip pat aranžuočių fleitai, gitarai, arfai) ieškokite internetinėje parduotuvėje „MusicLithuania.com“.

Leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programa ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.