Vidmantas Bartulis

Siūlas

Sukūrimo metai: 1989
Trukmė: 25′
Instrumentuotė: performer-tape

Audiovizualinis spektaklis

CD Lietuvos muzikos kontekstai III. Eksperimentų trajektorijos. - Vilnius, Muzikos informacijos ir leidybos centras LMIPCCD071-072, 2013


Kompozitorius Vidmantas Bartulis tarp artimųjų ir kolegų yra žinomas kaip puikus kulinaras. Kai kuriuose opusuose jis sujungia abu šiuos savo talentus. Performanse „Siūlas“ scenoje Bartulis gamino kepsnį – kapojo mėsą, pjaustė svogūnus, niūniavo motyvus, imituodamas neseniai gimusio sūnaus murmėjimus ir verkdamas nuo pjaustomų svogūnų kvapo. Tiesa, reikia pasakyti, kad svogūnai buvo tikri, o mėsa – ne: vietoj jos buvo „minkštinamas“ šlapias skuduras... Todėl performanso pabaigoje kompozitorius nevaišino publikos šiuo patiekalu, o išsinešė jį į užkulisius. (Publiką jis pavaišino beveik po 20 metų, kai savo operoje „Pas de deux“ atliko virėjo vaidmenį ir privirė didžiulį katilą sriubos; pasibaigus operai, jos užteko visiems žiūrovams.) Apie „Siūlą“ Bartulis pasakoja, kad tai duoklė jo jaunystės patirtims – Franko Zappos ironijai, sunkiojo metalo beviltiškumui, klasikinio roko optimizmui, prarastosios kartos „joneskiškam“ liūdesiui ir beprotybei.

Linas Paulauskis